## 4<sup>th</sup> Annual -MESH symposium Schedule Thursday March 28<sup>th</sup> 2024

7-9am CDT, 8-10 am EDT, 12-2pm UK, 8-10pm Perth/Singapore

## Session 1: 8-10am

8am Welcome/Dr Steven George, Keynote and Q&A

### 8.30am 10 min Eugene Woon

Understanding psychosocial consequences and patient needs in older adults with musculoskeletal disability and pain

#### 8.40am 4 min Kate Jochimsen

Baseline Characteristics Associated with Physiotherapy Attendance Following Traumatic Orthopaedic Injuries

#### 8.44am 4 min Claire Ng Jia Yi

Exploring the effects of perceived social support on knee outcomes in patients with knee osteoarthritis

### 8.48am 4 min Shaun Chua

Kinesiophobia is a strong independent factor associated with poorer quality of life (QOL) in knee osteoarthritis

#### 8.52am 4 min Kate Jochimsen

Are psychological health factors associated with patient-reported pain and function in individuals with hip-related pain? A systematic review

8.56am Q&A 12 min

### 9.08am 10 min Ryan Mace

Mixed Methods Pilot of At-Home Virtual Reality to Prevent Chronic Pain and Disability After Orthopedic Injuries

#### 9.18am 4 min George Sayegh

Experience Group Insights of Obese Adults Aged 35-50 with Knee Osteoarthritis

### 9.22am 4 min Niels Brinkman

Development of a Brief Patient Health Agency Measure Among Patients Seeking Musculoskeletal Specialty Care

#### 9.26am 4 min Jada Thompson

Sleep Assessment: The Benefits of Identifying Sleep Disturbance Using a Sleep Questionnaire

### 9.30am 4 min Heather Vallier

A Review of Qualitative Patient Experiences and Coping Strategies Following Amputation Due to Chronic Illness

### 9.34am 4 min Amin Razi

Do Surgeons Experience Moral Dissonance When There Is Misalignment Between Evidence and Action?

### 9.38am 4 min Niels Brinkman

Development of a Patient Reported Experience Measure with Lower Ceiling Effect

9.42am Q&A 18 min

## 4<sup>th</sup> Annual -MESH symposium Schedule Thursday March 28<sup>th</sup> 2024

3-5pm CDT, 4-6pm EDT, 8-10pm UK, 4-6am March 29<sup>th</sup> Perth/Singapore

### Session 2: 4-6pm

4pm Welcome

### 4.05pm 10 min Lindsay Sullivan

The relationship between pain self-efficacy and patient-reported outcomes among hip arthroscopy patients

## 4.15pm 4 min Phillip C McKegg

Do patients with pre-existing psychiatric diagnoses experience increased rates of postoperative complications following pelvic fracture surgery?

### 4.19pm 4 min Lindsay Sullivan

Interventions to promote mental health in hip surgery patients: A scoping review

## 4.23pm 4 min George Sayegh

Preoperative Symptoms of Depression are Associated with Worse Capability 6-weeks and 6months After Total Hip Arthroplasty for Osteoarthritis

## 4.27pm 4 min Tina Greenlee

The effectiveness of risk-stratified care in addressing pain-related attitudes and beliefs for patients with low back pain

4.31pm Q&A 16 min

Theme:

# 4.47pm 10 min Katherine McDermott

Improving Health for Older adults with Pain through Engagement (IHOPE): Development and open pilot of a mind-body activity program delivered using shared medical visits in an underserved community clinic

# 4.57pm 4 min Temitope Osifeso

"Missing Mobility": Perspectives of North- American Firefighters on the Causes and Risk Factors of Work-related Shoulder Disorders

# 5.01pm 4 min Dafang Zhang

The Psychological Impact of Adult Traumatic Brachial Plexus Injury

# 5.05pm 4 min Dafang Zhang

The Significance of Subjective Mechanical Symptoms in Rotator Cuff Pathology

# 5.09pm 4 min Darby Dwyer

Potential Misinformation in the Official Disability Guidelines About the Diagnosis and Treatment of Rotator Cuff Tendinopathy

# 5.13pm Q&A 16 min

5.29pm Introduce to Keynote speaker

5.31pm Dr Peter O'Sullivan, Keynote speaker and Q&A

5.58pm Closing remarks